Burger jest jednym z największych symboli Ameryki. Niemal każda restauracja ma burgera w swoim menu. Właściwie wolę zrobić go w domu, ponieważ mogę zrobić go ze wszystkimi składnikami jakimi chcę oraz kosztuje znacznie taniej niż w restauracji. Klasyczne burgery z wołowiny wykonane tym przepisem trwają tylko 30 minut. Bardzo lubię smaczne dania, które można szybko zrobić, dlatego na zawsze dodałem ten przepis do mojej książki kucharskiej.
Czas gotowania: 20 min
Czas przygotowania: 15 min
250 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na burgery wołowe ze znajomymi
Potrzyj ser, włóż do małej miski ze skrobią kukurydzianą i pomieszaj.
Zetrzyj czosnek. Weź garnek, wlej do niego piwo i dodaj czosnek, gotuj na wolnym ogniu aż do wrzenia. Umieść tam także ser i ponownie zagotuj. Dodać musztardę, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej cieczy. Utrzymuj ciepło na małym ogniu.
Włóż polędwicę i mięso wołowe do miski i delikatnie ugniataj i mieszaj mięso. Uformuj mięso na 4 placki o grubości około 2-3 centymetrów. Połóż je na plastikowym opakowaniu. Przypraw przygotowane hamburgery pieprzem i solą.
Rozpal grilla. Poczekaj, aż ogień będzie średnio gorący i grilluj burgery przez około 15 minut, obracając raz na średnim ogniu. Jeśli hamburgery są gotowe, zabierz je na talerz i połóż połówki bułeczek, niech się przypieką.
Na dole każdej z 4 połówek bułeczek umieść liść sałaty i plasterek pomidora. Następnie połóż burgera i polej go sosem serowym. Przykryj burgera drugą połówką bułki i klasyczny burger wołowy jest gotowy do podania.