Sos Pesto Domowej Roboty

Kategoria: Sos

Możesz go kupić, ale jest o wiele smaczniejszy, jeśli sam go przygotujesz! Pesto to jeden z najłatwiejszych rodzajów sosu, więc możesz go łatwo zrobić w domu. Sos Pesto dobrze spełnia swoje zadanie w większości dań: pizzy, makaronach, rybach, kurczaku, innych rodzajach mięsa itd. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tego sosu, nie przejmuj się! Wykonanie go zajmuje tylko 15 minut. Krótko, prawda?

Czas gotowania: 5 min Czas przygotowania: 10 min
470 kalorii
4 porcje
sos pesto domowej roboty
Podziel się przepisem na sos pesto ze znajomymi

    Składniki na sos pesto:

  • 3 łyżki orzechów włoskich lub orzechów piniowych
  • 2 szklanki świeżych liści bazylii (bez łodyg)
  • ½ szklanki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

    Przygotowanie sos pesto:

  • W mikserze kuchennym zmiksuj drobno ząbki czosnku, liście bazylii i orzechy włoskie/piniowe . Jeśli nie masz miksera kuchennego, możesz również zmiksować je za pomocą blendera lub drobno zmielić/posiekać czosnek i utrzeć zioła za pomocą moździerza.
  • Podczas miksowania dodaj oliwę z oliwek i ponownie miksuj, następnie dodaj parmezan i miksuj, do uzyskania gładkości. Jeśli używasz moździerza, dodaj rozdrobnione składniki do małej miski, wlej oliwę do środka i mieszaj do uzyskania gładkości. Sos Pesto jest gotowy, świetna robota. =)
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

sałatka cezar

Sałatka Cezar

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe