Mimo iż risotto zostało odkryte przez Włochów dawno temu, to danie jest uwielbiane przez ludzi z niemal całego świata. Kuchnia włoska jest niesamowita w swojej różnorodności. Ten przepis wzbogacony o grzyby wyjątkowo pobudza Twoje kubki smakowe. Nie wierzysz mi? Spróbuj sam, zapewniam, że nie pożałujesz.
Czas gotowania: 40 min
Czas przygotowania: 20 min
433 kalorii
6 porcji
Podziel się przepisem na risotto z grzybami ze znajomymi
Podgrzej bulion w garnku na małym ogniu i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Pokrój cienko grzyby i wrzuć na patelnie. Smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie. Wrzuć grzyby i sok z nich do miski.
Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i usmaż to również na patelni, smaż kilka minut.
Dodaj ryż, mieszając tak, aby pokryć oliwą i gotuj jeszcze kilka minut, aż ryż będzie miał złoty kolor. Podczas mieszania dodaj trochę wina i gotuj dopóki nie zostanie w pełni wchłonięty.
Zrób to samo z ½ bulionu, dodaj go do ryżu i pozwól ryżowi zaabsorbować bulion. Powtórz ten etap mieszając i dodając ½ szklanki za jednym razem, aż bulion zostanie wchłonięty, przez około 15-20 minut. Po tym czasie ryż powinien być al dente i gotowy do postawienia na talerzu.
Polej przygotowany ryż grzybami i ich sokiem i wymieszaj z parmezanem, masłem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem i potrawa jest gotowa do podania.