Najłatwiejsza Pizza Margherita

Kategoria: Pizza

Margherita jest jedną z najłatwiejszych rodzajów pizzy. Najbardziej intrygująca jest jej nazwa. W 1889 r. Kucharz Raffaelo Esposito zadedykował 3 rodzaje pizzy królowej Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia. Polubiła trzecią: z mozzarellą. Dzięki jej imieniu do chwili obecnej pizza ta nazywa się Margherita.

Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 30 min
429 kalorii
4 porcje/2 pizze
pizza marghetita
Podziel się przepisem na pizze margherite ze znajomymi

    Składniki na pizze Margherite:

  • 225ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 7g drożdży w proszku
  • 375g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100ml pasty pomidorowej
  • świeża bazylia/1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 125g mozzarelli
  • 100g parmezanu/startego parmezanu

    Przygotowanie pizzy Margherity

  • Połącz cukier, mąkę, drożdże i sól w dużej misce. Wymieszaj, dodaj olej i ciepłą wodę i mieszaj ponownie przez kilka minut. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę jeśli chcesz, aby ciasto się podniosło, ale nie jest to istotne dla cienkiego ciasta.
  • Posiekaj czosnek. Pokrój drobno świeżą bazylię i wymieszaj z pastą pomidorową oraz zmiażdżonym czosnkiem. Dopraw do smaku i odstaw.
  • Rozłóż ciasto na dużej patelni do pizzy lub blaszce do pieczenia. Pokrój mozzarellę, podziel pomidory na połówki i zetrzyj parmezan, jeśli nie kupiłeś/aś tartego.
  • Rozprowadź przygotowany sos na ciasto do pizzy. Połóż na nim kawałki pomidorów i posyp serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka Z Kurczaka

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

risotto z grzybami

Risotto z grzybami