Kurczak Teriyaki

Kategoria: Mięso

Jeden z najlepszych sposobów na ugotowanie kurczaka. Ta metoda pochodzi z Japonii. Czy wiesz, że "teriyaki" pochodzi od czasownika "teru"(błyszczeć)? Kurczak błyszczy z powodu cukru zawartego w sosie. Dlatego też ten sposób przyrządzania kurczaka nazywa się teriyaki.

Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 30 min
278 kalorii
6 porcje
Kurczak Teriyaki
Podziel się przepisem na kurczaka Teriyaki ze znajomymi

    Składniki na kurczaka teriyaki:

  • ¼ szklanki octu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 10 podudzi z kurczaka / udek
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • szczypta chili w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
  • ziarenka sezamu

    Przygotowanie kurczaka teriyaki:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Zmiel czosnek lub posiekaj drobno. Dodaj czosnek, sos sojowy, ocet, imbir, chili w proszku, zimną wodę, skrobię kukurydzianą do małego garnka. Mieszaj od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  • Zamocz kurczaka w przygotowanym sosie, a następnie włóż do formy do patelni do pieczenia.
  • Piec w piekarniku przez 30 minut, obróć kurczaka i piec ponownie przez 30 minut. Podczas pieczenia smaruj kurczaka sosem co 15 minut. Kurczak jest już prawie gotowy do podania. Przed podaniem posyp kurczaka sezamem, smacznego.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

klasyczne burgery wolowe

Burgery Wołowe

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

makaron z serem

Makaron z Serem

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada