Żurek

Kategoria: Zupa

Żur to kolejna z flagowych zup kuchni polskiej, jest bardzo popularna w wielu regionach polski. Żurek najlepiej smakuje w towarzystwie domowego chleba. Aby zaskoczyć swoich gości, możesz go podać w misce z wydrążonego chleba.

Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 10 min
400 kalorii
6 porcji
Żurek zupa

    Składniki:

  • porcja zakwasu na żurek
  • 3 cebule
  • biała kiełbasa
  • kilka podgrzybków
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku

    Przygotowanie

  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj kiełbasę, grzyby, przyprawy. Dodaj 2 litry wody.
  • Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku.
  • Po 40 minutach gotowania żuru wlej zakwas, poczekaj do zagotowania. Dodaj ziemniaki. Zgnieć czosnek i dołącz. Zupę dopraw solą i pieprzem według potrzeby. Twój żurek jest gotowy.
Podziel się przepisem na żurek ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe