Zupa ziemniaczana

Kategoria: Zupa

Zupa ziemniaczana inaczej zwana kartoflanką, to tradycyjne danie o bardzo długiej tradycji. Z powodzeniem możesz ją ugotować w swoim domu, wspierając się naszym przepisem.

Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 10 min
340 kalorii
6 porcji
Zupa ziemniaczana

    Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • ćwierć selera
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 750 ml wody
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

    Przygotowanie

  • Cebulę, seler, pietruszkę, marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki.
  • Wlej olej do garnka i rozgrzej z masłem. Dodaj cebulę i podsmaż, kolejno wrzuć kiełbasę i smaż do czasu jej zarumienienia.
  • W następnym kroku dodaj seler, pietruszka i marchewki. Podsmaż wszystko, a kolejno dodaj wszystkie przyprawy oraz wlej wodę.
  • Gotuj do czasu, aż składniki całkiem zmiękną. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem i pietruszką. Kartoflanka jest już gotowe.
Podziel się przepisem na zupę ziemniaczaną ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe