Zupa miso

Kategoria: Zupa

Zupa miso to danie kuchni japońskiej. Przygotujesz je z naszym przepisem. Głównym składnikiem jest tradycyjna, gęsta pasta produkowana ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, jęczmienia, soli oraz drożdży.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 15 min
460 kalorii
4 porcji
Zupa miso

    Składniki:

  • 5 grzybów Shiitake
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • pół marchewki
  • 4 łyżeczki pasty Miso
  • 2 łyżeczki oleju
  • łyżeczka sosu Siracha
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • jajko
  • garść szczypiorku
  • 100 g makaronu ramen

    Przygotowanie

  • Jajko ugotuj na twardo. Grzyby mocz w ciepłej wodzie do miękkości i pokrój je w plastry. Jajko obierz i przekrój na pół.
  • Marchew pokrój na talarki. Cebulę, czosnek, imbir i marchew pokrój na drobne kawałki i posiekaj.
  • Rozgrzej olej w garnku i podsmaż na nim warzywa i grzyby.
  • Dolej wody, dodaj sos sojowy, sos Siracha. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodaj olej sezamowy.
  • Zalej makaron zupą Miso. Jajko włóż do miski i udekoruj szczypiorem. Wyborna zupa Miso jest już gotowa.
Podziel się przepisem na zupę miso ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe