Zupa krem z krewetek

Kategoria: Zupa

Zupa krem z krewetek to nowa wariacja na temat kuchni orientalnej. Te pyszne skorupiaki doskonale komponują się ze smakiem mleka kokosowego oraz świeżym aromatem limonki. Imbir nada tej kompozycji niezwykłego smaku.

Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 15 min
390 kalorii
4 porcje
Zupa krem z krewetek

    Składniki na zupę z krewetek:

  • 200 g krewetek
  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • mały korzeń imbiru
  • pieprz
  • sól

    Przygotowanie zupy z krewetek

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż krewetki razem z odrobiną posiekanej pietruszki.
  • W garnku zagotuj wodę oraz mleko kokosowe. Dodaj mały, pokrojony korzeń imbiru i przypraw pieprzem i solą.
  • Usmażone krewetki oraz sok z połowy limonki dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 20 minut a na koniec zmiksuj zupę blenderem. Krem z krewetek podawaj z świeżo siekaną pietruszką.
  • Nasza zupa krem z krewetek jest już gotowa :)
Podziel się przepisem na zupę krem z krewetek ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe