Zupa cebulowa

Kategoria: Zupa

Zupa cebulowa to jedno z jesiennych dań, które bez trudu przygotujesz z naszym przepisem. Warto podać taką zupę na rodzinny obiad, aby zaskoczyć swoich gości. Na wierzchu można zapiec ser, a danie podać z chrupiącymi bagietkami. Ta zupa cebulowa rozgrzeje i ociepli nawet najbardziej pochmurne dni.

Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 20 min
450 kalorii
4 porcje
Zupa cebulowa

    Składniki na zupę cebulową:

  • kilogram cebuli
  • 80 g masła klarowanego
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • płaska łyżeczka cukru
  • liście laurowe
  • garść grzanek
  • 200 g sera parmezanu

    Przygotowanie zupy cebulowej:

  • Przygotuj duży garnek. Roztop w nim masło klarowane.
  • Do masła dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż ją około 20 minut. Dodaj sól, pieprz i liść laurowy.
  • Smaż cebulę kolejne 20 minut, dodaj do niej pieprz, sól, tymianek oraz zgnieciony czosnek. Wlej wytrawne wino. Zamieszaj i gotuj kilkanaście minut aż większość wina odparuje.
  • Na koniec gotowania wlej bulion wołowy. Gotuj zupę cebulową przez kolejne 20 minut.
  • Zupę cebulową z wierzchu posyp grzankami oraz startym parmezanem i włóż do piekarnika na 10 minut aż ser się zarumieni. Danie jest gotowe do podania.
Podziel się przepisem na zupę cebulową ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe