Zielone curry

Kategoria: Zupa

Zielone curry to potrawa spotykana w kuchni azjatyckiej, najczęściej tajskiej. Zachwyca smakiem curry, delikatnym aromatem mleka kokosowego. Z naszym przepisem przygotujesz ją w swoim domu.

Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 20 min
320 kalorii
2 porcji
Zielone curry zupa

    Składniki:

  • 10 krewetek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 liście kaffir
  • 150 g cukinii
  • łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Krewetki oczyść i umyj. Do dużego woka wlej dwie łyżki mleka kokosowego i dodaj zieloną pastę curry. Smaż na małym ogniu, często mieszając około 2 minut.
  • Kolejno wlej bulion, resztę mleka kokosowego. Starannie zamieszaj i zagotuj na większym ogniu. Po zagotowaniu gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu.
  • Dodaj kurkumę, cukier trzcinowy i liście kaffir.
  • Cukinię pokrój na kawałki, dodaj do zupy i gotuj około 4 minut, co chwilę mieszając. Dodaj krewetki.
  • Gotuj około 10 minut, aż krewetki będą miękkie. Na koniec gotowania dodaj sok z limonki. Danie podawaj z ryżem.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe