Zalewajka

Kategoria: Zupa

Zalewajka to prosta, tradycyjna zupa wiejska. Nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie, a jest ciekawą wariacją kulinarną. Zachwyca aromatem liścia laurowego, na pewno oczarujesz nią swoich gości. Warto czasem postawić na coś niestandardowego.

Czas gotowania: 40 min Czas przygotowania: 15 min
325 kalorii
6 porcji
zupa zalewajka
Podziel się przepisem na zalewajkę ze znajomymi

    Składniki:

  • 600g ziemniaków
  • 3 szklanki żuru lub soku z kapusty kiszonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 50 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduża cebula
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

    Przygotowanie

  • Obierz ziemniaki i je umyj. Pokrój je w kostkę.
  • Przełóż ziemniaki do garnka i zalej 3 szklankami posolonej wody.
  • Dodaj przyprawy: sprasowany czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj około 20 minut, czasami mieszając.
  • Wlej żur lub sok z kapusty i całość zagotuj.
  • Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego drobno siekaną cebulę. Gdy będzie zarumieniona, wsyp mąkę i całość wymieszaj.
  • Zawartość patelni połącz z zupą i zagotuj. Twoja zalewajka jest już gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe