Rosół z kury

Kategoria: Zupa

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup obecnych w kuchni polskiej. Nikt nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez obecności rosołu. Z naszym przepisem ugotujesz aromatyczną zupę dla siebie i swojej rodziny.

Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 15 min
240 kalorii
6 porcji
Rosół, zupa z kury

    Składniki:

  • kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny, sól

    Przygotowanie

  • Kurczaka pokrój na części i oczyść. Opłukuj, przełóż do głębokiego garnka. Zalej zimną wodą i doprowadź do zagotowania.
  • Warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i lekko opal np. na widelcu nad palnikiem.
  • Odbierz biało – szarą pianę, która powstała po zagotowaniu kurczaka. Dodaj warzywa do zupy, dosyp ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Gotuj bez przykrycia około godziny, czasami mieszając na niewielkim ogniu.
  • Nałóż makaron na talerze. Wyjmij z rosołu marchewkę i pokrój w drobną kostkę. Posyp makaron pietruszką i marchewką dla dekoracji. Zalej gotowym rosołem.
Podziel się przepisem na rosół z kury ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe