Ramen

Kategoria: Zupa

Z naszym przepisem przygotujesz rewelacyjny ramen. Jest to japońskie danie, złożone z bulionu i makaronu, przypominające orientalny rosół. Po II Wojnie Światowej stał się jedną z najpopularniejszych, tanich i powszechnie dostępnych japońskich potraw.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
420 kalorii
4 porcji
zupa ramen

    Składniki:

  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 500 g makaronu ramen
  • 50 ml sosu sojowego
  • cebula dymka
  • 6 jajek
  • garść wodorostów nori
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Namocz w ciepłej wodzie grzyby shitake i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby shitake, aż staną się miękkie. W ganku ugotuj jajka i obierz je ze skorupek.
  • Bulion przelej do dużego garnka, dodaj sos sojowy i zagotuj. Gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
  • Ugotowany makaron włóż do misek, zalej bulionem, dodaj grzyby shitake oraz pokrojone jajko. Dorzuć wodorosty nori. Pokrój cebulę dymkę i udekoruj nią danie.
Podziel się przepisem na ramen ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe