Chłodnik ormiański

Kategoria: Zupa

Chłodnik ormiański to przepis na proste danie, gotowe w kilka minut. Postaw na alternatywę i podczas niedzielnego obiadu podaj chłodnik, który jest jednym z flagowych dań kuchni ormiańskiej.

Czas gotowania: 0 min Czas przygotowania: 10 min
260 kalorii
4 porcje
Chłodnik ormiański

    Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta posiekanego koperku
  • kilka liści mięty
  • 100 ml soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Jogurt wymieszaj z posiekanym drobno szczypiorkiem oraz koperkiem.
  • Dodaj ryż i jajka pokrojone na osiem części. Wlej sok z cytryny. Wszystko zmieszaj razem za pomocą dużej łyżki kuchennej.
  • Dopraw do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem wstaw do lodówki.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe