Barszcz czerwony

Kategoria: Zupa

Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup. Bez trudu przygotujesz go z naszym przepisem. Zupę tę można podawać na wiele sposobów: z jajkiem czy z krokietem. Najczęściej podaje się go na sposób tradycyjny, czyli jako wigilijny barszcz z uszkami z nadzieniem grzybowym.

Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 10 min
280 kalorii
6 porcji
Barszcz czerwony zupa

    Składniki na barszcz czerwony:

  • 2 litry bulionu
  • 500 g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • majeranek
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie barszczu:

  • Umyj i obierz buraki. Pokrój je w cienkie plastry.
  • Zagotuj bulion, kiedy się ugotuje dodaj buraki i sok z cytryny. Zamieszaj.
  • Sprasuj czosnek, dodaj do garnka wraz z ziarenkami pieprzu. Gotuj około 50 minut na małym palniku, aż buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem, pieprzem i solą.
  • Nasz barszcz czerwony jest już gotowy do podania.
Podziel się przepisem na barszcz czerwony ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe