Sos z czerwonego wina

Kategoria: Sos

Sos z czerwonego wina to bardzo wykwintny dodatek do wielu potraw, jest niezwykle popularny w kuchni francuskiej. To jemu zawdzięcza swój smak wołowina po burgundzku. Sos z delikatną nutą czerwonego wina będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i nada charakteru każdej kompozycji.

Sos z czerwonego wina
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 25 min
250 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • 2 cebule
  • Marchewka
  • Czerwone wino
  • Szklanka wywaru wołowego
  • Szklanka pomidorów siekanych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Łyżeczka tymianku
  • Pół łyżki pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Łyżka masła
  • Olej roślinny

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz marchewkę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Dodajemy pomidory siekane i wszystko podsmażamy, aż się zarumieni.
  • W rondelku gotujemy wywar wołowy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz oraz łyżkę masła. Dodajemy zawartość patelni i mieszamy.
  • Gotujemy około 10 minut, dolewamy dwie łyżki wina. W razie potrzeby zagęszczamy mąką pszenną. Gotujemy jeszcze chwilę i nasz sos z czerwonym winem jest już gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie