Sos sojowy

Kategoria: Sos

Sos sojowy to jeden z głównych składników kuchni azjatyckiej. Z nami przygotujesz go w zaciszu swojego domu i samodzielnie stworzysz od postaw azjatyckie potrawy.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
230 kalorii
4 porcje
Sos sojowy

    Składniki:

  • 50 g ziarna sojowego
  • 50 g oleju sojowego
  • 200 ml mleka sojowego
  • sól
  • łyżka soku z cytryny

    Przygotowanie

  • Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj ziarna sojowe i wlej mleko sojowe. Gotuj na małym ogniu, często mieszając do czasu zgęstnienia mieszaniny.
  • Dodaj sól oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze około 10 minut. Przed podaniem dobrze rozmieszaj sos.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe