Sos rodzynkowo–miodowy

Kategoria: Sos

Sos rodzynkowo – miodowy to niekonwencjonalny dodatek, który zamieni zwykłe dania obiadowe w ciekawe inspiracje kulinarne. Słodycz rodzynek otulona smakiem wina doskonale komponuje się z nutami delikatnej cebulki. Ten sos dobrze sprawdzi się do mięs pieczonych np. wołowiny lub wieprzowiny.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
250 kalorii
4 porcje
Sos rodzynkowo–miodowy
Podziel się przepisem na sos ze znajomymi

Składniki:

  • Pokrojona cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta kurkumy
  • 100 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

  • Cebulę należy zeszklić na oleju.
  • Do całości dodajemy 2 łyżki mąki pszennej dobrze mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Zalewamy 2 łyżkami wody.
  • Następnie dodajemy namoczone w winie rodzynki oraz miód, dokładnie mieszamy.
  • Wlewamy sos do pojemniczka. Posypujemy kurkumą dla dekoracji. Nasz sos rodzynkowo – miodowy może podbijać podniebienia.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady

Inne przepisy kulinarne:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

#

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka

sos orientalny

sos orientalny