Sos pikantny

Kategoria: Sos

Sos pikantny to idealny dodatek do mięs pieczonych, ponieważ doda im niebanalnego charakteru. Ma delikatny aromat pomidorów przełamany ostrą nutą papryki chilli. Na zimno możemy stosować go jako dip do tortilli, nachosów oraz słonych przekąsek takich jak paluszki albo chipsy.

Sos pikantny
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 15 min
220 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sos pikantny ze znajomymi

Składniki:

  • Puszka pomidorów w zalewie
  • Mała papryka chilli
  • Pieprz cayenne
  • Sól
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Pomidory w zalewie ścieramy w blenderze na gładką masę. Dodajemy do niej łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • Papryczkę chilli kroimy na małe kawałki, mieszamy całość i dodajemy pieprz cayenne oraz sól. Całość podgrzewamy około 10 minut. Nasz sos pikantny jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem