Sos pieczarkowy

Kategoria: Sos

Domowy sos pieczarkowy jest idealny jako dodatek do ryżu i makaronu. Dobrze sprawdzi się również dla podkreślenia smaku pieczonych mięs oraz gołąbków.

Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 10 min
200 kalorii
4 porcji
Sos pieczarkowy

    Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • cebula
  • pęczek pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Pieczarki umyj i pokrój w piórka.
  • Dodaj pieczarki do cebuli i duś je około 15 minut na małym ogniu. Wlej śmietanę i duś jeszcze około 5 minut.
  • Dodaj pieprz i sól oraz pokrojoną pietruszkę. Gotowym sosem możesz polać swoje ulubione dania obiadowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe