Sos orzechowy

Kategoria: Sos

Sos orzechowy to prosty sposób na urozmaicenie dań z Twojej kuchni. Lekko słodki, orzechowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem musztardy oraz przypraw. Ten sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do placków ziemniaczanych albo pieczonych mięs. Na zimno można go stosować jako dip do chipsów i innych słonych przekąsek.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
200 kalorii
4 porcje
Sos orzechowy
Podziel się przepisem na sos orzechowy ze znajomymi

Składniki:

  • Pokrojona cebula
  • Ząbek posiekanego czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 12 posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz czosnek smażymy na maśle.
  • Do całości dodajemy 2 łyżki mąki pszennej dobrze mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Dodajemy wodę, sól oraz pieprz. Mieszamy.
  • Następnie dodajemy posiekane orzechy oraz musztardę i dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy sos do pojemniczka. Nasz sos orzechowy jest gotowy do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

#

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

sos orientalny

sos orientalny