Sos grzybowy

Kategoria: Sos

Sos grzybowy to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni polskiej. Idealnie komponuje się z mięsami pieczonymi. Jest również doskonałym dodatkiem do zrazów oraz gołąbków. Smak grzybów podkreśla również aromat dziczyzny. Na zimno sos grzybowy możemy użyć do dekoracji wędlin.

Sos grzybowy
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
150 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sos grzybowy ze znajomymi

Składniki:

  • 20 g grzybów suszonych
  • 30 g mąki
  • 125 g śmietany
  • Szczypta soli
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Namoczone w wodzie grzyby ugotować w ok. 250 ml wody. Rozmieszać mąkę z schłodzonym wywarem z grzybów, zagotować.
  • Połączyć ze śmietaną i dodać pieprz oraz sól. Gotować ok. 10 minut. Przed podaniem można dodać odrobinę masła.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe