Sos curry

Kategoria: Sos

Kto z nas nie zna curry? Ta przyprawa jest typowa dla kuchni indyjskiej. Sos curry idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza mięsa drobiowego. Podkreśla jego smak i nadaje lekki aromat. Oprócz walorów smakowych, przyprawa curry bardzo korzystnie wpływa na trawienie. Razem z naszym przepisem stwórz doskonały sos curry i zachwyć swoich gości.

Sos curry
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 5 min
200 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sos curry ze znajomymi

Składniki:

  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki masła
  • Pół kostki rosołowej
  • 80 ml śmietany 18%
  • Pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Kostkę rosołową należy rozpuścić w szklance wrzątku.
  • W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przyprawę curry. Podgrzewamy około 3 minut, często mieszając.
  • Do masła dodajemy bulion, wszystko gotujemy około 7 minut. Zagęszczamy śmietaną i podgrzewamy. Całość gotujemy jeszcze około 3 minuty od czasu zagotowania. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nasz sos curry jest gotowy!
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki