Sos cebulowy

Kategoria: Sos

Sos cebulowy to doskonały dodatek do grzanek lub chrupiących kanapek. Idealnie sprawdzi się również w przypadku dań z mięsem kurczaka lub indyka. Nada tym potrawom głębi oraz wyrazistego smaku, podkreślając soczysty aromat mięsa.

Sos cebulowy
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
220 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sos cebulowy ze znajomymi

Składniki:

  • 150 g cebuli pokrojonej w kostce
  • 30 g oleju roślinnego
  • 2 szklanki bulionu lub wywaru warzywnego
  • 30 g mąki
  • 20 g cukru na karmel
  • Sól
  • Ocet

Przygotowanie:

  • Z oleju i mąki przygotować zasmażkę i dodać do niej cebule. Smażyć do czasu, aż się zarumieni.
  • Do mieszaniny dodać rosół lub wywar warzywny.
  • Cukier oraz 2 łyżki wody mieszamy w celu stworzenia karmelu, którym zabarwiamy całą mieszaninę.
  • Dodać przyprawy do smaku oraz zagotować często mieszając. Nasz sos cebulowy jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo–miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku