Włoska sałatka z parmezanem i serem kozim

Kategoria: Sałatka

Włoska sałatka z parmezanem i serem kozim, to idealna propozycja dla osób, które lubią prostą, a zarazem wykwintną kuchnię z słonecznej Italii. Może ona służyć jako samodzielny posiłek w porze wieczorowej, gdyż doskonale komponuje się z winem. Będzie również ciekawym dodatkiem do innych dań obiadowych.

Włoska sałatka z parmezanem i serem kozim
Czas gotowania: 5 min Czas przygotowania: 15 min
340 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • Główka sałaty lodowej
  • Pół główki sałaty batavia
  • Opakowanie sera koziego
  • Szczypta parmezanu
  • Ćwierć szklanki soku z cytryny
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Kilka plastrów bekonu
  • Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  • Sałaty myjemy i kroimy je na cienkie paski. Ser kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i lekko podsmażamy bekon, aż się zarumieni. Odsączamy.
  • W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i resztę przypraw.
  • Sałatę mieszamy w misce, dodajemy ser kozi oraz bekon. Polewamy dressingiem, a na wierzch posypujemy parmezanem. Nasza sałatka jest gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady