Surówka z czerwonej kapusty

Kategoria: Sałatka

Surówka z czerwonej kapusty (inaczej modrej) to jeden z tradycyjnych dodatków do dań obiadowych. Na Śląsku podaje się ją z roladą i kluskami śląskimi. Popularna jest również w regionie Poznania. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do każdego dania obiadowego.

Czas gotowania: 0 min Czas przygotowania: 10 min
280 kalorii
4 porcje
Surówka z czerwonej kapusty

    Składniki:

  • 250 g główki kapusty czerwonej
  • 3 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

  • Kapustę umyj i osusz. Posiekaj lub poszatkuj. Posól i odstaw na kilkanaście minut, aby zmiękła.
  • Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Później nałóż majonez, zmieszaj wszystko. Przypraw pieprzem i solą.
  • Całość skrop sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.
  • Surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa :)
Podziel się przepisem na surówka ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe