Sałatka ze szparagów

Kategoria: Sałatka

Szparagi to jedne z warzyw, uznawane za ekskluzywne. Dania z ich zawartością znajdziemy w najbardziej cenionych restauracjach. Ponoć uznawane są za afrodyzjak. Sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać czas gdy są one dostępne, aby zachwycić swoich gości niekonwencjonalną sałatką.

Sałatka ze szparagów
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 10 min
250 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sałatkę ze znajomymi

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Garść truskawek
  • Awokado
  • Dwie marchewki
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Odrobina mleka
  • Pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Szparagi gotujemy przez około 10 minut, w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz mleka. To zapewni im idealny smak oraz dobrą miękkość. Sprawdzamy szparagi gotując je aż do miękkości. Odcedzamy i kroimy.
  • Marchew należy ugotować i pokroić na plasterki. Obieramy awokado i kroimy je w kostkę, truskawki również kroimy w kostkę.
  • Wykładamy szparagi do miski, i dodajemy resztę warzyw. Skrapiamy sokiem z cytryny, co dodaje smaku i sprawia, że awokado nie ściemnieje. Dodajemy pieprz i sól do smaku, pokrapiamy lekko oliwą z oliwek. Nasza sałatka ze szparagami jest gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe