Turcja to kraj, gdzie rządzą orientalne rytmy. W prosty sposób możemy przygotować sałatkę turecką na ciepło, która jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych lub może służyć jako samodzielne danie. To proste i efektowne danie zapewni nam przeniesienie do ciepłych krajów orientu w kilka chwil. Sałatka turecka na ciepło to źródło zdrowych i smacznych warzyw podkreślonych aromatem przypraw.
Czas gotowania: 30 min
Czas przygotowania: 10 min
130 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na sałatkę turecką ze znajomymi
Ziemniaki należy pokroić na plasterki. Paprykę/pomidor, cebulę oraz bakłażan kroimy na małe kawałki.
Rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego na głębokiej patelni.
Gdy olej będzie już ciepły, wrzucamy warzywa oraz smażymy je często mieszając. Po kilku minutach dodajemy listki mięty oraz przyprawy według uznania. Mieszamy.
Smażymy około 30 minut, często mieszając.
Gdy ziemniaki się zarumienią a pozostałe warzywa staną się miękkie, oznacza to że nasza sałatka turecka na ciepło jest już gotowa do podania. Smacznego!