Sałatka po francusku to propozycja, którą można podać na kolacje. Sprawdzi się idealnie jako pojedyncze, osobne danie ale również może być dodatkiem do chrupkiego pieczywa, jak kromki chleba czy pyszne grzanki. Ser kozi posiada specyficzny smak, który bardzo ładnie uwydatnia się w towarzystwie suszonych pomidorów i szalotki – symbolu dań francuskich. Do sałatki warto podać oliwę z oliwek, w której można moczyć pieczywo.
Sałatę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy skrojoną szalotkę, pokrojony w kostki ser kozi, skruszone orzechy, pomidory, parmezan. Mieszamy.
Układamy sałatkę na talerzach. W naczyniu przygotowujemy Sos. Do oliwy z oliwek wlewamy sok z połowy cytryny. Dodajemy sól, pieprz oraz pietruszkę. Mieszamy i polewamy sałatę. Dekorujemy pokrojonym owocem figi. Nasza sałatka po francusku jest gotowa.