Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Kategoria: Sałatka

Dynia nierozerwalnie kojarzy nam się z jesienią – o tej porze roku jest sezon na to warzywo. Szczególnie w czasie Halloween możemy zobaczyć na stoiskach setki różnych dyń, które różnią się kształtem, smakiem oraz zapachem. Niektóre z dyń mają jedynie funkcję dekoracyjną. My jednak zajmiemy się przygotowaniem jesiennej sałatki z dyni Hokkaido.

Jesienna sałatka z pieczoną dynią
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 15 min
200 kalorii
6 porcje
Podziel się przepisem na sałatkę ze znajomymi

Składniki:

  • Dynia Hokkaido
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Papryka pokrojona w paski
  • Sałata rukola
  • Łyżka grubo startego parmezanu
  • Sól morska
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Dynię kroimy na cząstki, usuwając pestki oraz włókna. Wykładamy blachę papierem do pieczenia układamy dynię.
  • W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z pieprzem oraz solą morską. Dokładnie nacieramy kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 20 minut.
  • Na talerzach układamy rukolę oraz paprykę pokrojoną w paski. Rozkładamy pieczoną dynię i wszystko dla dekoracji posypujemy startym parmezanem. Nasza jesienna sałatka z dyni jest już gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka