Sushi z wędzonym łososiem

Kategoria: Ryż

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Jest uznawane za elegancką przystawkę, o niezwykłych walorach estetycznych oraz smakowych. Podstawą tego dania są wodorosty nori oraz ryż. Do przygotowania sushi możemy użyć wędzonego łososia, paluszków krabowych lub marynowanych warzyw. Sushi podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Sushi z wędzonym łososiem
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
360 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • Ryż do sushi
  • Nori – opakowanie listków alg morskich
  • Łyżka octu ryżowego
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ryż przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotujemy zaprawę do ryżu z łyżki octu ryżowego i łyżeczki cukru oraz szczypty soli. Lekko podgrzewamy zaprawę, aby składniki się zmieszały. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy.
  • Wodorosty nori rozkładamy na macie bambusowej. Ostudzony ryż układamy na nori, zostawiając ok 1 cm margines od góry i dołu.
  • Łososia kroimy na drobne paski.
  • Kawałki łososia umieszczamy w środku ryżu i zawijamy sushi za pomocą maty, lekko dociskając. Gotowe sushi odstawiamy do lodówki na około 30 minut przed podaniem. Nasze sushi jest gotowe.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Inne przepisy kulinarne:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe