Ryż z grzybami mun

Kategoria: Ryż

Grzybki mun to jeden z sztandarowych składników prosto z kuchni azjatyckiej. Doskonale komponują się zarówno z ryżem, makaronem jak i z daniami mięsnymi. Ich smak doskonale podkreśli świeża marchewka, kapusta oraz papryka. Przygotuj z nami ryż z grzybkami mun i zaskocz swoich przyjaciół – jest to idealna opcja dla wegetarian i wegan!

Ryż z grzybami mun
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
320 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • Opakowanie ryżu jaśminowego
  • Garść suszonych grzybów mun
  • 100 g białej kapusty
  • Marchewka
  • Papryka
  • Starty imbir
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka sezamu
  • Pieprz
  • Sól
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Grzyby mun należy zalać letnią wodą i po 30 minutach odcedzić.
  • Kapustę należy posiekać, marchewkę i paprykę pokroić na plasterki i cieńkie piórka.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy na nim kapustę, grzyby, marchewkę i paprykę. Dodajemy starty imbir oraz ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy około 10 minut ciągle mieszając.
  • Na głęboką miskę wysypujemy ryż, który polewamy odrobiną octu ryżowego i sosu sojowego. Dodajemy miękkie warzywa i wszystko mieszamy. Nasz wspaniały ryż z grzybami mun jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy