Ryż po tajsku

Kategoria: Ryż

Kuchnia tajska obfituje w orientalne połączenia warzyw z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Podejdź do swojego obiadu kreatywnie i ugotuj z nami ryż po tajsku.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
320 kalorii
2 porcje
Ryż po tajsku

    Składniki na ryż po tajsku:

  • 500 g ryżu
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • niewielki por
  • kilka łyżek oleju
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pół łyżki curry
  • pół łyżki papryki pikantnej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
  • Na patelni podsmaż pokrojoną w kostki marchewkę, dodaj paprykę oraz pora. Duś na małym ogniu.
  • Kolejno dodaj mleko kokosowe i zamieszaj, przypraw curry i papryką pikantną. Wsyp ryż i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Podziel się przepisem na ryż po tajsku ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe