Ryż po chińsku

Kategoria: Ryż

Ryż to podstawa każdego z dań przyrządzanego w Chinach. W prosty sposób można przygotować w domu aromatyczny ryż po chińsku, który jest lekkostrawnym i zdrowym posiłkiem. Doskonale komponuje się z kurczakiem, wieprzowiną albo owocami morza, ale również sprawdza się jako posiłek wegetariański. Wystarczy odrobinę fantazji, a ryż po chińsku będzie idealną bazą do przygotowania nowych, ciekawych dań.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
254 kalorii
4 porcje
Ryż po chińsku
Podziel się przepisem na ryż po chińsku ze znajomymi

Składniki na ryż po chińsku:

  • Dwie szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • Łyżka sosu sojowego
  • Puszka groszku
  • 2 cebule dymki pokrojone w drobne kawałki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Do głębokiej patelni, garnka lub woka należy wlać olej.
  • Gdy olej będzie gorący, należy dodać roztrzepane jajko oraz sos sojowy, który trzeba smażyć kilka sekund energicznie mieszając.
  • Należy dodać ryż i odsączony groszek oraz dokładnie zamieszać.
  • Całość smażymy przez 3 minuty często mieszając.
  • Dodajemy przyprawy oraz mieszamy.
  • Gotową potrawę posypujemy cebulą dymką. Nasz ryż po chińsku jest już gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Inne przepisy kulinarne:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście