Medaliony ryżowe

Kategoria: Ryż

Medaliony ryżowe to doskonałe danie, które sprawdzi się, jeśli na obiad zapraszasz wegetarian. Z naszym przepisem wyczarujesz to danie obiadowe w niecałe pół godziny. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni, ponieważ medaliony ryżowe charakteryzują się prostotą.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
370 kalorii
6 porcji
Medaliony ryżowe

    Składniki:

  • 250 g ryżu
  • szczypta curry
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g boczku wędzonego
  • jajko
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Obierz cebulę, pokój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodaj szczyptę curry, umyty ryż i wlej bullion. Gotuj około 15 minut. Zdjemij z ognia i ostrudź.
  • Roztrzep jajo i połącz z połową startego sera, dodaj do wystudzonego ryżu, dopraw solą i pieprzem.
  • Powstałą masę wyrób jak ciasto i uformuj z niej placuszki.
  • Boczek pokrojony w drobne kostki podsmaż na oliwie, a pozostały ser posiekaj w słupki.
  • Placki obsmaż z obu stron na oliwie i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piecz do czasu rozpuszczenia sera.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe