Zawijane polędwiczki z dorsza

Kategoria: Ryby i owoce morza

Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Bardzo ciekawie prezentuje się w nowej odsłonie – z naszym przepisem zrobisz zawijane polędwiczki dorsza. Smak szynki parmeńskiej doskonale kontrastuje z delikatnością dorsza.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 5 min
250 kalorii
4 porcje
Zawijane polędwiczki z dorsza
Podziel się przepisem na zawijane polędwiczki z dorsza ze znajomymi

    Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bazylii
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Sól morska, pieprz

    Przygotowanie

  • Polędwicę z dorsza starannie umyj i wysusz. Przekrój na cztery części. Posyp bazylią, solą i pieprzem, lekko je nacierając.
  • Każdą część ryby owiń w szynkę parmeńską i podsmaż całość na patelni, na maśle.
  • Piecz 10 minut w temperaturze 160 stopni. Podawaj posypany natką pietruszki oraz w towarzystwie ćwiartek cytryn.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe