Śledź smażony

Kategoria: Ryby i owoce morza

Śledzie to ryby bardzo popularne w kuchni zarówno polskiej, jak i żydowskiej. Te ryby stały się dla wielu ludzi potrawą kojarzoną z sentymentalnym czasem lat 80 i PRL. Z naszym przepisem zrobisz przepyszne śledziki dla siebie i swojej rodziny – soczyste i smażone. Idealnie komponują się ze smakiem czerwonej cebuli lub ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
280 kalorii
4 porcje
Śledź smażony z warzywami
Podziel się przepisem na śledzia smażonego ze znajomymi

    Składniki na śledzia smażonego:

  • 4 płaty śledzi małosolnych
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej słonecznikowy
  • Pieprz
  • Sól

    Przygotowanie

  • Śledzie dokładnie myjemy, i moczymy trzy razy w nowej wodzie.
  • Na talerzu rozbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem do uzyskania gładkiej masy.
  • Filety śledziowe odsączamy na ręczniku papierowym, i zanurzamy je w jajku a następnie w bułce tartej i kolejno znowu w jajku.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju słonecznikowego i smażymy na średnim ogniu około 4 minuty na każdej strony. Filety powinny się zarumienić. Gotowe filety odsączamy z nadmiaru oleju na ręcznikach papierowych.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe