Pieczona dorada
Kategoria: Ryby i owoce morza
Pieczona dorada z rozmarynem to doskonała propozycja na obiad. Zachwyca swoim niezwykłym aromatem. Dorada to jedna z popularnych ryb kuchni śródziemnomorskiej, dlatego zachwycisz nią swoich gości. Doskonale komponuje się z połówkami ziemniaczanymi oraz zieloną sałatą.
Czas gotowania: 50 min
Czas przygotowania: 10 min



- 2 średniej wielkości całe ryby
- kilka plastrów cytryny
- dwie łyżki rozmarynu
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku
Składniki:
Ryby umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, rozmaryn oraz wgnieć do mieszanki ząbek czosnku. Zamieszaj.
Ryby połóż na folii aluminiowej, natrzyj dokładnie mieszanką z obydwu stron. Ułóż po dwa plasterki cytryn na każdej rybie. Dopraw pieprzem i solą. Zawiń folię aluminiową.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ryby na blasze. Po upieczeniu wyłóż na talerz i udekoruj pozostałymi plastrami cytryny.