Pieczona dorada

Kategoria: Ryby i owoce morza

Pieczona dorada z rozmarynem to doskonała propozycja na obiad. Zachwyca swoim niezwykłym aromatem. Dorada to jedna z popularnych ryb kuchni śródziemnomorskiej, dlatego zachwycisz nią swoich gości. Doskonale komponuje się z połówkami ziemniaczanymi oraz zieloną sałatą.

Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 10 min
360 kalorii
2 porcje
Pieczona dorada

    Składniki:

  • 2 średniej wielkości całe ryby
  • kilka plastrów cytryny
  • dwie łyżki rozmarynu
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku

    Przygotowanie

  • Ryby umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
  • W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, rozmaryn oraz wgnieć do mieszanki ząbek czosnku. Zamieszaj.
  • Ryby połóż na folii aluminiowej, natrzyj dokładnie mieszanką z obydwu stron. Ułóż po dwa plasterki cytryn na każdej rybie. Dopraw pieprzem i solą. Zawiń folię aluminiową.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ryby na blasze. Po upieczeniu wyłóż na talerz i udekoruj pozostałymi plastrami cytryny.
Podziel się przepisem na rybę ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe