Wiejskie ziemniaczki

Kategoria: Przekąska

Wiejskie ziemniaczki to sposób na prostą przekąskę lub dodatek do dania obiadowego, gdzie główną rolę gra mięso. Pieczone ziemniaczki nie wymagają wielkiego kunsztu kulinarnego, a swoim smakiem potrafią zdobyć podniebienia nawet wybrednych smakoszy. Idealnie komponują się z kefirem lub sosem czosnkowym.

Wiejskie ziemniaczki
Czas gotowania: 25 min Czas przygotowania: 10 min
280 kalorii
6 porcje
Podziel się przepisem na wiejskie ziemniaczki ze znajomymi

Składniki:

  • 10 sztuk średnich, dokładnie umytych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka koperku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  • Dokładnie umyte ziemniaki osuszamy i kroimy na połówki, a kolejno na łódeczki.
  • Do miseczki wlewamy olej i wsypujemy rozmaryn, czerwoną paprykę, koperek oraz doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy.
  • Nasze łódeczki ziemniaczane obtaczamy w tej mieszance i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Nasze wiejskie ziemniaczki są już gotowe.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Inne przepisy kulinarne:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie