Tarta meksykańska

Kategoria: Przekąska

Tarta to ciekawa przekąska, którą można przygotować w prosty sposób. Tarty kojarzą nam się zazwyczaj ze słodkimi przekąskami, ale doskonale smakują na słono. Jeśli chcesz zasmakować kuchni meksykańskiej postaw na to danie i rozgrzej się aromatem sera, kukurydzy, czerwonej fasoli, soczystych pomidorów i ostrej papryki. Wszystko podkreśli smak limonki oraz świeżego awokado.

Tarta meksykańska
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 25 min
450 kalorii
6 porcje

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • Odrobinę oleju
  • Masło do wysmarowania formy
  • Farsz:
  • 150 g sera żółtego
  • Limonka
  • 2 pomidory
  • Mała cebula
  • Puszka czarnej fasoli
  • Pół puszki kukurydzy
  • Ostra papryka

Przygotowanie:

  • Do mąki krupczatki dodajemy posiekane masło, szczyptę soli oraz olej. Zmieszaj składniki i dodaj wodę. Zagnieć i uformuj ciasto. Włóż do lodówki na 45 minut.
  • Formę do pieczenia natłuść za pomocą masła i wyłóż ciastem. Piecz 15 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
  • Do środka tarty włóż pokrojony ser żółty, wsyp czarną fasolę i kukurydzę.
  • Cebulę i pomidory pokrój na małe kawałki i wsyp do tarty. Dodaj odrobinę ostrej papryki. Na sam wierzch połóż plasterki limonki.
  • Piecz około 15 minut w tej samej temperaturze, aby ciasto się zarumieniło a ser roztopił i przypiekł. Twoja tarta jest już gotowa.
Podziel się przepisem na ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy