Krewetki to bardzo smaczne owoce morza, kojarzone z luksusem. Trudno się dziwić, bo te morskie żyjątka nie tylko mają delikatny smak, ale również są niskokaloryczne. Z naszym przepisem zrobisz bardzo soczyste, delikatne krewetki, które idealnie komponują się ze smakiem oliwy z oliwek, śródziemnomorskich przypraw oraz czosnku. Krewetki możemy polać jogurtem naturalnym z natką pietruszki, a gotowe danie ułożyć na sałacie.
Czas gotowania: 10 min
Czas przygotowania: 15 min
280 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na krewetki z patelni ze znajomymi
Krewetki dokładnie myjemy oraz odcinamy twardsze części.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki lub przeciskamy przez prasę. Podsmażamy na patelni, aż się zeszkli.
Dodajemy krewetki, koperek, pietruszkę. Smażymy kilka minut, często mieszając.
Doprawiamy pieprzem i solą, dolewamy sok z cytryny. Gotowe krewetki podajemy z bagietką lub ryżem. Możemy dodać do nich śmietanę.