Ryba panierowana

Kategoria: Przekąska

Fish&chips to popularne danie obecne w kuchni angielskiej, które składa się z panierowanych kawałków ryby oraz frytek. Takie dania bardzo często serwowane są w nadmorskich barach. Z naszym przepisem przygotujesz rybę w chrupiącej, smacznej panierce. Panierka jest bardzo delikatna w smaku, dlatego to danie przypadnie do gustu dzieciom.

Ryba panierowana
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 5 min
350 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 400 g filetów z ryby (np. morszczuk, łupacz, panga)
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Jajko kurze
  • Bułka tarta
  • Pół łyżki papryki
  • 3 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Filety rybne rozmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Filety solimy, dodajemy pieprzu i oprószamy mąką.
  • Filet zanurzamy w roztrzepanym jajku, a kolejno w bułce tartej zmieszanej z sypką papryką. Panierujemy po obu stronach. Możemy zrobić to dwukrotnie.
  • Panierowane filety smażymy około 8 minut z każdej strony na patelni. Nasze panierowane filety są już gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe