Puree ziemniaczane

Kategoria: Przekąska

Puree ziemniaczane to doskonała alternatywa dla klasycznych ziemniaków czy frytek. Puree uznawane jest za bardzo elegancki dodatek, dlatego wiele najlepszych restauracji dodaje je do dań mięsnych. Ponadto, to doskonałe uzupełnienie każdego dania obiadowego. Można również dodać ulubione dodatki warzywne, i wtedy nasze puree przerodzi się w ciekawą przekąskę. Puree doskonale smakuje w połączeniu z świeżym, wiejskim masłem.

Puree ziemniaczane
Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 5 min
220 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • Szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • Posiekany koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki należy starannie umyć i obrać. Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki.
  • Zalewamy ziemniaki gorącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. Należy gotować je bez przykrycia około 30 minut, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy ziemniaki z wody. Dodajemy mleko i masło, łączymy razem składniki. Blendujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Puree przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.
Podziel się przepisem na puree ziemniaczane ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy