Pierogi ruskie to jedno z lekkich dań kuchni polskiej i ukraińskiej. Inaczej nazywamy je pierogami galicyjskimi. Ich skład jest bardzo prosty – mąka, ziemniaki, cebula i twaróg. Przywodzą na myśl obiady u babci i czasy dzieciństwa. Najlepiej podawać je ze smażoną cebulką lub skwarkami ze słoniny. Niewielka porcja pierogów będzie idealną przekąską. Można podać je również na zimno albo podpiekane na patelni.
Czas gotowania: 12 min
Czas przygotowania: 60 min
340 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na pierogi ruskie ze znajomymi
Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki i zagotować w osolonej wodzie, aż do miękkości. Ziemniaki zgniatamy na gładką masę i dodajemy do nich twaróg. Wszystko mieszamy.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i smażymy do czasu uzyskania złocistego koloru.
Dodajemy cebulkę do farszu, mieszamy i przyprawiamy. Odstawiamy farsz.
Zajmujemy się robieniem ciasta. Mąkę przesiewamy, dodając szczyptę soli. Stopniowo dodajemy do mąki ciepłą wodę, aż do czasu wytworzenia się ciasta. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż będzie gładkie, powinno to trwać około 15 min.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 1 – 2 mm. Kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka, nadziewamy je nadzieniem i dokładnie zalepiamy.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 12 minut na małym ogniu – do czasu aż wypłyną na powierzchnie.
Pierożki możemy podawać z pieczoną cebulką (przygotowaną analogicznie jak w punkcie 2) lub z podsmażoną słoniną. Nasze pierogi ruskie są już gotowe.