Pielmieni z farszem wołowo wieprzowym

Kategoria: Przekąska

Pielmieni to rodzaj pierogów z zawartością dosyć luźnego farszu mięsnego. Naturalnie jest potrawą kuchni rosyjskiej, ale są popularne na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Niezwykle często możemy je spotkać na Litwie oraz w Polsce. Podaruj swoim gościom smak tradycyjnej, wspaniałej potrawy z naszym przepisem – smak pysznego farszu w delikatnym cieście, na pewno zadowoli podniebienia.

Czas gotowania: 5 min Czas przygotowania: 40 min
490 kalorii
5 porcji
Pielmieni z farszem wołowo wieprzowym
Podziel się przepisem na pielmieni ze znajomymi

    Składniki:

  • 500g mąki
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 200g wołowiny
  • 200g wieprzowiny
  • Ząbek czosnku
  • Cebula
  • Kawałek masła
  • 100g śmietany

    Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy jajko oraz ¼ łyżeczkę soli. Wlewamy 250 ml wody i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy szklanką krążki.
  • Mięso myjemy, kroimy w kawałki. Mielimy, dodając czosnek. Cebulę obieramy, siekamy oraz zarumieniamy na masełku. Dodajemy mięso i chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z farszu formujemy kulki i wkładamy je do krążków z ciasta, zalepiając z boku brzegi.
  • Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Gotowe pielmieni podajemy z śmietaną oraz udekorowane koperkiem i pietruszką.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe