Pieczony łosoś w sosie teriyaki

Kategoria: Przekąska

Łosoś to wyjątkowa ryba, która spełni wymagania nawet największych smakoszy. Ta ryba ma niezwykle przyjemny smak i delikatny zapach. Japończycy nie wyobrażają sobie ryby bez dodatku sosu teriyaki. Ten niezwykły, słodko – ostry sos na bazie miodu jest idealny do podkreślenia smaku zarówno ryby jak i mięsa. Nada potrawom ładny kolor oraz niesamowity aromat – koniecznie musisz go wypróbować w swojej kuchni.

Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 10 min
180 kalorii
4 porcje
Pieczony łosoś w sosie teriyaki
Podziel się przepisem na pieczonego łososia w sosie teriyaki ze znajomymi

    Składniki:

  • 400g filetu z łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Szczypiorek
  • sezam

    Przygotowanie

  • Łososia umyj i ułóż go w naczyniu żaroodpornym.
  • W garnku zmieszaj wodę, sos sojowy oraz miód i podgrzej te składniki. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz imbir.
  • Kolejno dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, często mieszając. Skrobię zmieszaj z zimną wodą i wlej do sosu. Połącz wszystkie składniki.
  • Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, polej nim łososia. Piecz rybę około 25 min w 180 stopniach. Nasz łosoś jest już gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe