Pieczony camembert

Kategoria: Przekąska

Camembert to jeden z popularniejszych serów pleśniowych. Posiada lekko gorzką skórkę, która po zapieczeniu staje się chrupiąca oraz przyjemne, miękkie wnętrze. Bardzo często spotykany w wykwintnych restauracjach. Doskonale smakuje z konfiturą żurawinową oraz z dodatkiem wina. Z naszym przepisem przygotujesz prostą, ale elegancką kolację dla swojej drugiej połówki.

Pieczony camembert
Czas gotowania: 25 min Czas przygotowania: 5 min
300 kalorii
2 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • Dwie sztuki sera typu Camembert
  • Zielony pieprz w zalewie
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Konfitura żurawinowa

Przygotowanie:

  • Ser camembert trzymamy w temperaturze pokojowej przez kilkanaście minut. Umieszczamy go w folii aluminiowej.
  • Dodajemy kilka ziarenek zielonego pieprzu, posypujemy pieprzem czarnym i odrobiną soli.
  • Zawinięte sery grillujemy na grillu prze około 25 minut lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. W połowie czasu pieczenia lub grillowania przewracamy na drugą stronę. Podajemy z konfiturą żurawinową. Nasz camembert jest już gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią