Pieczone talerzyki z batatów

Kategoria: Przekąska

Batat, inaczej słodki ziemniak, to warzywo pochodzące z Ameryki Południowej, ostatnio bardzo popularne również na europejskich stołach. Bardziej wyszukana alternatywa dla ziemniaków, która swoją słodyczą podkreśli smak każdego dania. Dobrze smakują ze śmietaną oraz dodatkiem innych warzyw.

Pieczone talerzyki z batatów
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 35 min
400 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • Dwa duże bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • Limonka
  • 20 sztuk oliwek czarnych
  • 2 pomidory
  • Pieprz cayenne
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Bataty myjemy i kroimy na około 5 – 7 cm plasterki. Smarujemy je oliwą z oliwek. Wykładamy na blasze okrytej papierem do pieczenia.
  • Pomidory myjemy i kroimy w małe kawałki. Limonkę kroimy w cząstki.
  • Na plasterkach batatów układamy kawałki pomidorów oraz cząstki limonki. Dekorujemy oliwkami czarnymi. Posypujemy solą.
  • Tak przygotowanie danie wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Wyjęte z piekarnika plasterki dekorujemy śmietaną oraz pieprzem caynne. Nasze danie z batatów jest już gotowe do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy