Pieczone bakłażany w ziołach

Kategoria: Przekąska

Bakłażan to warzywo o ciekawym smaku i aromacie – bardzo często używane w kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz francuskiej. Pieczone bakłażany w ziołach to idealny patent na przystawkę podczas eleganckiego obiadu albo wykwintnej kolacji. Delikatny smak warzyw został podkreślony aromatem świeżych ziół.

Pieczone bakłażany w ziołach
Czas gotowania: 12 min Czas przygotowania: 5 min
220 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na pieczone bakłażany ze znajomymi

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • Natka pietruszki
  • Ząbek pokrojonego czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Rozmaryn

Przygotowanie:

  • Bakłażany kroimy wzdłuż i pieczemy na patelni do grillowania około 5 minut z każdej strony, aż lekko zbrązowieją.
  • Następnie dodaj pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz szczyptę rozmarynu. Zamieszaj i piecz jeszcze 2 – 3 minuty.
  • Gotowe danie przypraw solą i pieprzem. Bakłażany z ziołami czekają na podanie.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny